Coraz częściej mówi się o tym, że choroby dietozależne to prawdziwa plaga naszych czasów. Jak sama nazwa wskazuje, mają one związek ze sposobem odżywiania, a dokładnie jego nieprawidłowością. Błędy najczęściej dotyczą dodatniego bilansu energetycznego, czyli spożywania zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do tego co spala nasz organizm. Kolejną kwestią jest nadmierne spożycie cukru, soli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby, u których pojawią się niżej opisane dolegliwości, powinny być pod opieką takiego specjalisty jak dietetyk kliniczny. Jakie choroby dietozależne pojawiają się najczęściej?

Co warto jeszcze wiedzieć o chorobach dietozależnych?

Jak można opisać zdrowy sposób odżywiania? Opiera się on na spożywaniu takiej liczby kalorii oraz ilości składników odżywczych, które pozwalają na normalne funkcjonowanie organizmu oraz utrzymanie odpowiedniej, mieszczącej się w normach masy ciała. Niezwykle ważne jest to, aby jedzenie odpowiadało faktycznym potrzebom naszego organizmu, uwzględniając nasz wiek, płeć, aktywność, rodzaj wykonywanej pracy oraz stan fizjologiczny. Złe odżywianie, rozumiane zarówno jako niedoborowe, jak i nadmierne lub jednostronne, może być przyczyną aż kilkudziesięciu różnych chorób. Dietetyk kliniczny jest w stanie pomóc osobom, które cierpią na schorzenia powiązane z dietą.

Otyłość – podstawowe schorzenie dietozależne

To jedna z najpowszechniej występujących chorób, która dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Prowadzi do niej nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. W przypadku mężczyzn mówimy o otyłości gdy tkanka tłuszczowa stanowi około 15% masy ciała, zaś w przypadku kobiet 25%, a wskaźnik BMI wynosi co najmniej 30 kg/m2. Jakie są skutki otyłości? Choroba prowadzi do znacznego pogorszenia stylu życia, a w niektórych przypadkach może powodować niepełnosprawność. Co więcej, bardzo często stanowi bezpośrednią lub pośrednią przyczynę innych schorzeń i może skutkować przedwczesną śmiercią.

Cukrzyca typu 2 – jedna z głównych chorób cywilizacyjnych

Ta choroba dietozależna rozwija się powoli, przez długi czas nie dając żadnych objawów. Jej główną przyczyną jest wysokokaloryczna dieta, a oprócz tego siedzący tryb życia. W związku z tym dochodzi do zwiększania się masy ciała, co jednocześnie zwiększa ryzyko zachorowania. Cukrzyca typu 2 wiąże się z wysokim stężeniem glukozy we krwi, co ma związek z insulinoopornością. Długie utrzymywanie się takiego stanu może wywołać inne schorzenia, w tym choroby układu krążenia, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach prowadzić do amputacji dolnych kończyn. Jakie objawy powinny wzbudzić nasz niepokój? Przede wszystkim zwiększenie częstotliwości oddawania moczu, zwiększone uczucie pragnienia, przewlekłe zmęczenie i senność oraz problemy z widzeniem.

Choroby układu krążenia – ryzyko nadciśnienia tętniczego

Choroby układu krążenia mają bezpośredni związek z nadwagę i otyłością. Nadciśnienie tętnicze to nic innego jak podwyższenie tętniczego ciśnienia krwi, co może mieć zarówno charakter stały, jak i okresowy (powyżej wartości 140/90 mmHg). Schorzenie przebiega bezobjawowo. Co jest jego bezpośrednią przyczyną? Przede wszystkim dieta obfitująca w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz sód. W zmianie nawyków może pomóc nam dietetyk kliniczny. Wśród innych przyczyn można wymienić siedzący tryb życia, palenie papierosów oraz przewlekły stres.