Osoby, którym zależy na utracie nadprogramowych kilogramów bardzo często szukają szybkich rozwiązań, które niestety mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie. Co więcej, kierują się obowiązującymi trendami, nie zastanawiając się nad racjonalnością danej diety oraz jej skutkami. Obsesja odchudzania wiąże się nierzadko z obecnością bardzo silnych kompleksów, niezadowoleniem z własnego ciała i chęcią dorównania obecnym kanonom piękna. Wiele osób chce działać na własną rękę, choć w trudnych przypadkach zdecydowanie warto odwiedzić centrum dietetyki. Jakich diet trzeba się wystrzegać w największym stopniu?
Dieta wysokobiałkowa (Dukana, Atkinsa)
Tego typu sposób odżywiania bywa często wybierany przez osoby, które chcą w krótkim czasie zredukować swoją masę ciała. Niestety, przy dłuższym stosowaniu istnieje bardzo duże ryzyko pogorszenia pracy nerek (w tym przede wszystkim uszkodzenie kłębuszka nerkowego) oraz wątroby. Oprócz tego, dochodzi do dostarczenia zbyt dużej ilości fosforanów, co prowadzi do wtórnej nadczynności przytarczyc. Kolejnym negatywnym skutkiem jest wydalanie wraz z moczem nadmiernej ilości wapnia, czego skutkiem może być osteoporoza.
Dieta wysokotłuszczowa (dieta Kwaśniewskiego)
Założenie tej diety opiera się na maksymalnym ograniczeniu węglowodanów, na rzecz dużych ilości tłuszczu i białka. Szacuje się, iż na 1 g białka powinno przypadać aż 2,5 g tłuszczu oraz co najwyżej 0,8 g węglowodanów. Menu bazuje na serach, wędlinach oraz takich produktach jak salceson, baleron czy boczek. Oprócz tego, zaleca się spożywanie tłustych zup i podrobów, masła, smalcu, słoniny, tłustego mleka oraz śmietany. Twórca tej metody, czyli Jan Kwaśniewski twierdził, iż ograniczenie węglowodanów sprawia, że organizm zaczyna spalać rezerwy tłuszczu, co skutkuje redukcją masy ciała do 2 kg na tydzień.
Dieta została skrytykowana przez Komitet Terapii PAN, a w 2004 r. Instytut Żywności i Żywienia Człowieka w Warszawie uznał ją za szkodliwą dla zdrowia. Wskazano na znaczne przekroczenie normy spożycia cholesterolu, retinolu i żelaza, a jednocześnie braki w spożyciu witaminy C, potasu, wapnia i magnezu. Co więcej, nie istnieją badania, które potwierdziłyby skuteczność i bezpieczny charakter diety w długim terminie.
Dieta kopenhaska
To jedna z najbardziej rygorystycznych, monotonnych i trudnych do utrzymania diet. Bazuje na znacznym ograniczeniu spożywanych kalorii, dlatego też nie powinna być stosowana przez długi czas. Zauważalny jest również jej wyniszczający charakter. Każde centrum dietetyki bez wątpienia powie, że dieta kopenhaska jest szkodliwa, z uwagi na fakt, iż jej skutkiem są niedobory pokarmowe, a także silne uczucie znużenia i problemy z koncentracją. Zgodnie z założeniami diety, powinna trwać ona 13 dni, w trakcie których spożywa się zaledwie 500 – 900 kalorii dziennie. Wyznaczone są też konkretne godziny posiłków. Dopuszczalne jest wyłącznie picie wody, w ilości 2 l na dzień. Nie można stosować soli, ani innych przypraw.
Warto wspomnieć także o szkodliwości diet niskokalorycznych, których skutkiem są niedobory mikro i makroskładników oraz złe samopoczucie. Nie należy również stosować popularnych diet oczyszczających, w tym sokowych przez dłuższy czas, gdyż prowadzą one do wycieńczenia organizmu.
Każda z wyżej opisanych metod redukcji ciała ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Zamiast uciekać się do szybkich, ale szkodliwych rozwiązań, znacznie lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług jakie świadczy centrum dietetyki i przejście na zdrową i zbilansowaną dietę.