Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania żywności. Wyróżnia się też wysoką skutecznością, bowiem znacznie opóźnia proces psucia się jedzenia i namnażania szkodliwych mikroorganizmów. Kolejną zaletą tej metody jest brak konieczności użycia jakichkolwiek substancji konserwujących. Co za tym idzie, żywność może zostać zamrożona dokładnie w takim stanie, w jakim są zakupiliśmy lub zerwaliśmy z krzaka. Każdy dietetyk bez wątpienia zaleci nam ten sposób przechowywania, również ze względów zdrowotnych. Co warto wiedzieć na ten temat?

Czy produkty mrożone są zdrowe?

W tym miejscu warto rozgraniczyć żywność, którą sami poddajemy procesowi mrożenia, a produkty przetworzone, które w postaci mrożonek można kupić w sklepach. Zalety zdrowotne dotyczą pierwszej grupy, przede wszystkim z tego względu, iż takie przechowywanie pozwala zachować zdecydowaną większość cennych składników odżywczych.

W okresie jesienno-zimowym trudno o dostęp do świeżych warzyw i owoców o lokalnym charakterze. Te z kolei stanowią podstawowy element zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Najnowsze wyniki badań pokazują, iż zawartość witamin w produktach świeżych i poddanych procesowi mrożenia jest porównywalna. Niestety wiele konsumentów wciąż wierzy w mit dotyczący tego, iż proces gotowania oraz mrożenia skutkują znacznym obniżeniem wartości odżywczej jedzenia.

Jeśli nie chcemy, aby w czasie jesieni i zimy nasza dieta była uboga i mało urozmaicona, zdecydowanie warto sięgnąć po mrożonki. Dietetyk jest w stanie opracować dla nas plan żywienia uwzględniający takie produkty lub jeśli chcemy, możemy samodzielnie zaplanować swój jadłospis. Mrożone warzywa i owoce, które w tym czasie są niedostępne jako świeże, pozwolą nam zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały, a także błonnik i antyoksydanty.

Na jakie mrożonki warto się zdecydować, a jakich najlepiej unikać?

Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne zamrażanie produktów, które w okresie swojej dostępności są najsmaczniejsze, a jednocześnie najtańsze. Jeśli jednak wolimy zakupić gotowe składniki w sklepie, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Zaleca się kupowanie owoców i warzyw, które są pakowane jako jednoskładnikowe. Zanim zdecydujemy się na konkretną mieszankę, trzeba koniecznie zapoznać się ze składem.

Bardzo dobrym rozwiązaniem są również mrożone ryby i owoce morza, a także mięsa. W tym przypadku ponownie nie trzeba martwić się znaczną utratą cennych składników, gdyż taka sytuacja nie występuje.

Jakich produktów trzeba unikać? Przede wszystkim tych, które należą do grupy wysoko przetworzonych. Mowa zatem o mrożonej pizzy, frytkach, zapiekankach, pierogach, paluszkach rybnych itp. Zawierają one bardzo dużo kalorii i każdy dietetyk zaleci ich wykluczenie z diety, głównie ze względu na małą ilość składników odżywczych. Nie powinny się na nie decydować przede wszystkim osoby z nadwagą i otyłością.

Czy mrożonki mogą stanowić podstawę naszej diety?

Sięganie po produkty mrożone to sposób na znaczne zaoszczędzenie czasu, który trzeba byłoby poświęcić na przygotowywanie obiadu lub kolacji. Z drugiej strony nie można popadać w skrajność i wybierać tylko taką żywność. W okresie wiosenno-letnim oraz wtedy, gdy mamy łatwy dostęp do świeżych składników, to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Mrożonki to dobry dodatek, po który warto sięgać w okresie późnej jesieni i zimy. Co istotne, nie zaleca się zbyt długiego przechowywania produktów w zamrażarce (powyżej roku), gdyż w tych przypadku ich jakość może ulec pogorszeniu.