Niska temperatura, brak naturalnego światła czy wahania ciśnienia podczas jesieni i zimy sprawiają, że nasz organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii. Najczęściej sięgamy w tym celu po wysokokaloryczne posiłki oraz niekoniecznie zdrowe przekąski. W dodatku nie jesteśmy tak aktywni fizycznie, jak podczas wiosny i lata. Kończy się to często na zwiększeniu naszej masy ciała, jak i mniejszej odporności. Jak więc utrzymać zdrową sylwetkę w tym trudnym okresie? O tym poniżej.

Nierzadko usprawiedliwiamy zwiększenie naszej wagi w trakcie zimy, gdyż organizm „marznie” i potrzebuje większej dawki energii. Owszem, nasze ciało daje nam sygnał, że chce więcej pokarmu, ale jednocześnie mniej się wtedy poruszamy, jak również mamy większą ochotę na słodkie i tłuste potrawy lub przekąski. Wszystko to sprawia, że spalamy mniej kalorii, a nadmiar energii zostaje magazynowany w tkance tłuszczowej, która się zwiększa. Naturalne jest, że zimą nasza waga pokazuje 1-2 kg więcej niż latem – problemem jednak jest, jeśli kilogramów przybywa znacznie więcej. Jak więc kontrolować swoją wagę podczas chłodnych dni?

Czego unikać, na czym się skupić

Dieta podczas zimy jest szczególnie ważna, gdyż jej warunki sprzyjają przybraniu na wadze. Dlatego istotne jest, aby unikać wysoko przetworzonej żywności zawierającej sól, cukier, tłuszcze trans i sztuczne konserwanty. Raz, że tego typu żywność nie dostarcza nam żadnych odżywczych składników, to na dodatek osłabia organizm. Powoduje problemy z cerą, paznokciami, włosami, a nawet obniża nasz nastrój i energię. Źle zbilansowana dieta to także prosta droga do infekcji i chorób przewlekłych.

Tworząc zimowy jadłospis powinniśmy się skupić na składnikach odżywczych, czyli białku, witaminach i minerałach, węglowodanach złożonych i zdrowych tłuszczach. Ich ilość nie powinna być za mała, ale jednocześnie nie możemy przesadzić z wielkością posiłków. Lepiej jest spożywać 4-5 mniejszych posiłków dziennie, co 3-4 godziny – dzięki temu organizm systematycznie ma dostarczane składniki odżywcze, więc nie musi magazynować energii do utrzymania temperatury ciała.

Zimowe śniadanie

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zazwyczaj ma postać kanapek, płatków z mlekiem czy koktajlu owocowego lub warzywnego. Zimą jednak najlepsze będą ciepłe śniadania, np. w postaci omletu lub ciepłej owsianki.

Planując pełnowartościowy posiłek musimy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka i witamin oraz zdrowych tłuszczy i węglowodanów złożonych, które dadzą nam energię na cały dzień, a co jeśli nie lubimy ciepłego śniadania? Możemy je przygotować np. w formie jogurtu naturalnego, czy serka z owocami, orzechami i płatkami zbożowymi, bądź twarogu z warzywami i pieczywem razowym

Zupy, tłuste ryby

Niskie temperatury podczas zimy wywołują w naszym organizmie zapotrzebowanie na ciepłe posiłki. Zupy są w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem – treściwe, ale nie ze składnikami, które mogą utuczyć. Warto je przygotowywać na chudym mięsie, z drobno pokrojonymi warzywami (mogą być mrożone) i rozgrzewającymi przyprawami (pieprz, chilli, kurkuma, papryka). Taka zupa nie tylko nas rozgrzeje, ale również poprawi trawienie i przyspieszy metabolizm.

Równie wysoko polecane jest spożywanie tłustych ryb. Nie od dziś wiadomo, że są niezbędnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zwiększają naszą odporność, pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu i układu nerwowego, jak również zapobiegają rozwojowi nowotworów i chorób takich jak depresja, Alzheimer czy stwardnienie rozsiane. Ponadto mają w sobie wiele wartościowych witamin – A, E i D (której szczególnie jesteśmy pozbawieni ze względu na brak słońca).

Okres jesienno-zimowy może być dla niektórych trudny w utrzymaniu zdrowej diety i sylwetki. Nie można się jednak zniechęcać – istnieje wiele pożywnych, pysznych posiłków, które przy okazji wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Wyżej wymienione przykłady tego dowodzą. Zachęcam do sięgania po rzetelne informacje na ten temat, jak również do odwiedzenia mojego gabinetu – z chęcią pomogę w przygotowaniu diety na zimę!