Zakwaszenie organizmu to stan kiedy pH w ciele człowieka jest mniejsze niż 7,365. Prawidłowe pH krwi i płynu śródmiąższowego powinno zawierać się w zakresie od 7,35 do 7,45. Jest ono zatem lekko zasadowe. Utrzymanie prawidłowej wartości jest uzależnione od tego w jaki sposób działają układy buforowe oraz mechanizmy regulujące. Oprócz tego, na pH wpływa też układ pokarmowy człowieka oraz w pewnym stopniu układ kostny. Co warto wiedzieć na temat zakwaszenia organizmu i w czym może pomóc nam dietetyk kliniczny?

Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Brak równowagi kwasowo-zasadowej w dłuższej perspektywie czasu może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia człowieka, powodując szereg chorób o przewlekłym charakterze. W jaki sposób dochodzi w ogóle do zakwaszenia organizmu? Główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta. Aby organizm mógł funkcjonować tak jak należy, potrzebuje równowagi, która przejawia się w dobrze skomponowanym różnorodnym jadłospisie. W przeciwnym wypadku, produkty mające kwasowe pH będą wypierać składniki o pH zasadowym, wpływając na pogorszenie samopoczucia. O jakim pożywieniu mowa? Przede wszystkim o mięsie, zbożach, nabiale, kofeinie, słodyczach oraz słodkich gazowanych napojach.

Jakie czynniki jeszcze powodują zakwaszenie organizmu? Mówi się także o nadmiernym stresie oraz zbyt intensywnej aktywności fizycznej, którą można zaliczyć do sportów wyczynowych. Warto wspomnieć też o produktach, które spożywane w nadmiernej ilości szczególnie przyczyniają się do zakwaszenia. Mowa m.in. o składnikach wysoko przetworzonych, takich jak się kostki rosołowe, chipsy, chrupki śniadaniowe oraz parówki i kiełbaski z dużą ilością sztucznych dodatków. W ustaleniu prawidłowej diety może pomóc nam m.in. dietetyk kliniczny.

Objawy zakwaszenia organizmu

Symptomy świadczące o braku równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie pokrywają się z objawami charakterystycznymi dla wielu innych chorób. Niemniej jednak, naszą uwagę powinny przykuć następujące dolegliwości.

  • Problemy z układem pokarmowym, objawiające się ostrymi stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka, zaparcia, wzdęcia, wrażenie kwasu w ustach.
  • Częste bóle mięśni, związane z obecnością kwasu mlekowego, bóle kręgosłupa, reumatyzm, zapalenia stawów.
  • Kruchość paznokci, wypadanie włosów, sucha skóra, problemy skórne.
  • Zwiększony apetyt na słodycze, wysoki poziom cholesterolu, problemy z nadwagą.
  • Nadciśnienie, problemy z układem krwionośnym, częste migreny i zawroty głowy.
  • Pogorszenie ogólnego samopoczucia, kłopoty ze snem, częste wahania nastroju, trudności z koncentracją, spadek libido, niska odporność.

W jaki sposób radzić sobie z zakwaszeniem organizmu?

Dietetyk kliniczny jest osobą, która będzie w stanie pomóc nam w ustaleniu diety polegającej na zmniejszeniu udziału produktów o pH kwasowym, na rzecz tych o pH zasadowym. W praktyce przekłada się to na zmniejszenie spożywania mięsa, nabiału oraz zbóż, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości warzyw i owoców w diecie. Konieczne jest ponadto całkowite wyeliminowanie produktów wysoko przetworzonych. Warto też sięgać po zdrowe źródła tłuszczu, takie jak olej lniany czy oliwa z oliwek.

Kolejną kwestią jest zadbanie o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, które wpływa na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Najlepszym wyborem jest woda, zielona herbata oraz napary z ziół, takich jak pokrzywa, mięta, skrzyp oraz czystek.