Wielu osobom zdrowe odżywianie kojarzy się z koniecznością poświęcania ogromnej ilości czasu na planowanie posiłków, robienie zakupów oraz samo gotowanie. Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta jest zdecydowanie najlepsza dla człowieka, jednak obecne tempo życia niejednokrotnie uniemożliwia przyrządzanie perfekcyjnych pod tym względem dań. Na szczęście nie oznacza to, iż zostajemy sami w takiej sytuacji. Dobry dietetyk ustali dla nas odpowiedni plan żywieniowy, odpowiadający naszym celom, upodobaniom smakowym oraz możliwościom finansowym.
Jak wdrożyć w życie zdrową dietę?
Korzystając z usług specjalisty możemy liczyć na to, iż ułożony przez niego jadłospis będzie dopasowany do nas samych. Chcąc samodzielnie zaplanować codzienne posiłki może się okazać, że nie zapewniliśmy sobie wystarczającej ilości poszczególnych makroskładników lub bazujemy głównie na tych samych produktach spożywczych, przez co całość jest zbyt monotonna. Dobry dietetyk korzysta ze swojego doświadczenia do układania indywidualnych diet, które posiadają wystarczającą ilość konkretnych składników odżywczych w poszczególnych daniach. Dzięki temu mamy pewność, że korzystając z takiego planu nie nabawimy się ani niedoborów, ani nadmiarów.
Kolejną kwestią jest to, iż wraz z listą, otrzymujemy dokładne przepisy oraz listę produktów. W ten sposób znacznie ograniczamy czas jaki trzeba poświęcić na przygotowania oraz zakupy. Można także poprosić o mało skomplikowane receptury jeśli nie chcemy, aby gotowanie zajmowało nam wiele godzin.
Dodatkowe sposoby na ograniczenie czasu w kuchni
Duży wpływ na to czy przyrządzanie zdrowych posiłków będzie czasochłonne ma nasza organizacja. Dysponując listą zakupów warto zaplanować je np. raz w tygodniu. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu, a przy tym ograniczymy liczbę artykułów spożywczych, które kupujemy niepotrzebnie, tylko dlatego że akurat mamy na nie ochotę lub są w promocji. Dobry dietetyk ułoży dla nas jadłospis dopasowany do naszej codziennej rutyny. Oznacza to, że plan żywieniowy może składać się z różnej liczby posiłków. W przypadku zabieganych lepszym rozwiązaniem często są trzy lub cztery dania w ciągu dnia. Jeśli pracujemy z domu i mamy czas na gotowanie, może pojawić się ich pięć.
Dobrym rozwiązaniem jest ponadto przygotowywanie jedzenia na dwa lub trzy dni do przodu. W jadłospisie mogą znaleźć się np. zupy, gulasze lub potrawki, które przechowamy w lodówce i po prostu odgrzejemy. Co więcej, niektóre produkty lepiej ugotować w większej ilości i wykorzystać w kolejnych przepisach. Będzie to np. ryż, kasza lub strączki. Jeśli nie chcemy jeść dwa dni pod rząd tego samego, można spróbować przyrządzić inne dania z podobnych składników. Przykładowo, po ugotowaniu większej ilości ciecierzycy dodamy ją zarówno do sałatki, potrawki lub obiadu z makaronem i warzywami.
Zalety dobrej organizacji
Im lepiej zaplanujemy codzienne gotowanie, tym mniej czasu nam zajmie. Po wstawieniu makaronu lub ziemniaków nie musimy czekać w znudzeniu aż się ugotują. Zadaniowe podejście i wykonywanie kilku czynności w tym samym momencie sprawi, że przygotowywanie posiłków będzie znacznie szybsze. Pomyślmy zatem co piecze lub gotuje się najdłużej, bez naszego udziału i od tego zacznijmy cały proces. Następnie przechodzimy do kolejnych zadań. Jednocześnie warto pamiętać o tym, aby unikać rozpraszaczy, z powodu których wszystko się przedłuża. Mowa m.in. o social mediach, telewizji czy rozmowach przez telefon.